Anüs Bölgesi Türleri ve Özellikleri
15 Temmuz 2024

Anüs Bölgesi Türleri ve Özellikleri

Anüs Bölgesi

Anüs, sindirim sisteminin son kısmı olup dışkılama işleminin gerçekleştiği yerdir. Erkeklerde testis torbasının arkasında, kadınlarda ise vajinanın arkasında yer alır. Anüs bölgesinde kronik ve inatçı kaşıntı gibi rahatsızlıklar sıkça gözlenir. Bu tür rahatsızlıklar genellikle parazitler (örneğin kıl kurdu) veya deri hastalıkları nedeniyle ortaya çıkar. Bu sorunlar çözüldüğünde kaşıntılar genellikle ortadan kalkar. Ancak, anüs bölgesinde oluşan hastalıklar nedeniyle hastalar doktora gitmekten çekinirler. Özellikle kadın hastalar erkek doktorlara gitmekten kaçınarak bayan doktor arayışına girerler. Hastalar şiddetli ağrılar yaşadığında bile anüs bölgesini göstermekte çekinip sadece ilaç yazılmasını talep edebilirler. Bu tür durumlarda, hastalıkların teşhisinde gecikmeler yaşanabilir, bu da tedavi başarısını olumsuz etkileyebilir.

Anüs Bölgesi Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?

  • Dışkı olmamasına rağmen varmış gibi hissetme
  • Makat bölgesinde ağrılar
  • Dışkılama alışkanlığında değişiklik
  • Anüs bölgesinde şişlikler
  • Dışkı kaçırma
  • Makat kaşıntıları
  • Anüs bölgesinde yanma
  • Anüs bölgesinde kıl dönmesi
  • Kanama, iltihap, kötü koku
Bu belirtilerin bazıları birlikte görülebilir.

Anüs Bölgesi Hastalıkları İçin Hangi Doktor Tercih Edilmeli?

Her ne kadar dahiliye (iç hastalıkları) bölümü bu hastalıklara baksa da yeterli olamayabilir. Bu nedenle genel cerrah uzmanlarından yardım alınması gerekir. Bu alanda özellikle proktoloji uzmanları tercih edilmelidir. Proktoloji bölümü uzmanları anüs bölgesinde oluşabilecek hastalıklarda ve cerrahi müdahale gerektiğinde daha tecrübeli olduklarından bu uzmanlara başvurulması önemlidir. Randevu alınacağı zaman proktoloji uzmanı olmasına özen gösterilmelidir.

Anüs Bölgesi Nasıl Muayene Edilir?

Erken teşhisin önemine vurgu yapmak gerekir. İnsanlar bu hastalıkların belirtileriyle doktora başvurduklarında genellikle geç kalmış olurlar. Hekimler, hastalarını dinledikten sonra makat bölgesini görmek isterler. Doktorun yardımcısı hastayı cerrahi odaya alır ve üzerini çıkarmasını ister. Hasta gerekli pozisyonu aldıktan sonra üzeri örtülür ve 10-15 cm açık alan bırakılır. Muayene uzun sürmez, en fazla 4-5 dakika sürer. Anüs bölgesinde sık görülen kıl dönmesi muayenesi kısa sürer. Bazı hastalıklarda iç kısımda olduğundan anoskop uygulamasına gidilebilir.

Anüs Bölgesinde Oluşabilecek Hastalıklardan Korunmak İçin Dikkat Edilecek Hususlar

  • Dar iç çamaşırlarından ve giysilerden kaçınılmalıdır.
  • Dengeli beslenilmeli, meyve ve sebze açısından bol vitaminli gıdalar tercih edilmelidir.
  • Ağır yükler kaldırılmamalıdır.
  • Bol su içilmelidir. Sabahları aç karna ve yemekten önce bir bardak su içilmeli, günde 2-2.5 litre su tüketilmelidir ve bu alışkanlık haline getirilmelidir.
  • Kabızlık ve ishal olmamaya dikkat edilmelidir. Tuvalet sonrası ılık su ile yıkanmalı ve tuvalet kağıdıyla kurutulmalıdır.
  • Temizliğe ve kişisel hijyene özen gösterilmelidir. Sabahları aç karna su içilmeli ve tuvalete gitme alışkanlığı kazanılmalıdır. Tuvalet ihtiyacı geldiğinde ertelenmemelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Soyselçuk

13 Temmuz 2024 Cumartesi

Anüs bölgesinde sürekli kaşıntı yaşıyorum ve bu durum beni çok rahatsız ediyor. Doktora gitmekten çekiniyorum ama bu kaşıntının sebebi ne olabilir? Proktoloji uzmanına gitmem mi gerekiyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Soyselçuk, anüs bölgesinde yaşadığın kaşıntı gerçekten rahatsız edici olabilir ve bu durumun birçok farklı sebebi olabilir. Örneğin, hemoroid, anal fissürler, mantar enfeksiyonları, beslenme alışkanlıkları veya hijyenle ilgili sorunlar kaşıntıya neden olabilir. Doktora gitmekten çekinmene gerek yok; sağlığını düşünmeli ve bir uzmana danışmalısın. Proktoloji uzmanı bu tür sorunlarla ilgilenen bir doktordur ve sana en doğru tedaviyi önerebilir. Sağlığını ihmal etmemeni tavsiye ederim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni